Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 43-godišnjaka zbog omogućavanja trošenja droga i nepružanja pomoći

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1973.) zbog počinjenja kaznenih djela omogućavanje trošenja droga iz članka 191. stavka 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela nepružanja pomoći iz članka 123. stavka 1. KZ-a. (21. 10. 2016.)

Okrivljenika se tereti da je 20. kolovoza 2016. oko 4,30 sati u Zagrebu; nakon noćnog izlaska u jedan klub u Zagrebu zajedno sa trojicom hrvatskih državljana (dvojica su maloljetnika), došao u jedan stan u Zagrebu u kojem živi te je; protivno odredbi članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i svjestan da su dvojica maloljetnika; zajedno s oštećenim M. G. (1995.) i dvojicom maloljetnika konzumirao razne vrste droga i to heroin, amfetamin, MDMA i GHB.
Navedenu drogu je u tu svrhu u stan donio oštećenik nakon čega su istog dana oko 14,00 sati u navedenom stanu okrivljenik i dvojica maloljetnika uočivši da oštećenik, koji je spavao u dnevnom boravku, hropće i otežano diše, najprije ga pokušali dozvati k svijesti no kako nisu uspjeli tako su mu počeli davati umjetno disanje s naizmjeničnom masažom srca. Potom su ga odnijeli u kupaonicu i polijevali ga vodom, davali mu umjetno disanje i masirali srce, a kada ga nisu uspjeli oživjeti, nisu pozvali liječničku pomoć iako su znali da je oštećenik toga dana konzumirao veće količine raznih vrsta droge te je zbog toga u teškom zdravstvenom stanju i bez svijesti.
Okrivljenika se tereti da je s maloljetnicima obukao oštećenog i odnio ga u kolni prolaz za dvorišno parkiralište nakon čega je jedan od maloljetnika u 17,16 sati telefonskim putem zatražio liječničku pomoć te je po dolasku policijskih službenika naveo kako je oštećenika slučajno zatekao kako bez svijesti sjedi u haustoru na tlu. Djelatnici Hitne medicinske pomoći reanimacijom su pokušali oživjeti oštećenika no u tome nisu te je u 18,16 sati konstatirana smrt.
Protiv okrivljenika je predloženo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) koji mu je ranije odredio sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu.