Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 70-godišnjaka zbog ratnog zločina

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1944.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. i članka 122. u vezi članka 28. stavak 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (23. 12. 2014.)

Okrivljenika se tereti da je od 12. rujna 1991. pa do kraja 1991. godine u logoru ratnih zarobljenika Manjača u blizini Banja Luke (Bosna i Hercegovina); za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane, kao potpukovnik JNA i zapovjednik logora ratnih zarobljenika Manjača, naređivao za sada nepoznatim pripadnicima osiguranja logora ratnih zarobljenika Manjača da fizički i psihički zlostavljaju zarobljene pripadnike ZNG-a i MUP-a Republike Hrvatske. Ujedno, tereti ga se da u istom razdoblju; znajući da se navedeni ratni zarobljenici inače fizički i psihički zlostavljaju i odvode na ispitivanja gdje su fizički i psihički zlostavljani, kao i da u navedenom logoru ne postoje minimalni životni uvjeti dostojni čovjeka; nije poduzimao ništa da se takva nezakonita postupanja spriječe i životni uvjeti promijene.
Na opisane načine, za sada nepoznati pripadnici osiguranja logora ratnih zarobljenika Manjača i drugi pripadnici JNA svakodnevno su sustavno ponižavali i psihički zlostavljali, rukama, nogama i pendrecima, kao i drugim palicama udarali, premlaćivali i na drugi način fizički zlostavljali 343 zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a RH, a sve zarobljene pripadnike ZNG-a i MUP-a RH izgladnjivali i smjestili u barake koje nisu grijane, bez pokrivača. Uslijed svega navedenog je zbog cjelokupnog takvog njihovog postupanja 1. studenog 1991. od zadobivenih ozljeda preminuo S. R.
U optužnici je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika po zakonskoj osnovi iz čl. 123. st. 1. toč. 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku do okončanja kaznenog postupka.