Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv Ž. G. zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske Ž. G. (1962.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (24. 11. 2010.)

Okrivljenika se optužnicom tereti da je 5. listopada 1991. u Karlovcu, naselje Sajevac, tijekom ratnog sukoba na liniji razgraničenja s okupiranim teritorijem; gdje se kao djelatnik Policijske uprave karlovačke sa zadaćom obrane grada Karlovca od napada paravojnih srpskih postrojbi i jedinica JNA, nalazio zajedno s više nepoznatih pripadnika Zbora narodne garde; protivno pravilima međunarodnog prava, u kući vlasnika M. R., iz vatrenog oružja lišio života članove obitelji M. R. i to njegovu šogoricu D. N. te maloljetnu kćerku D. R.
U opisanom ratnom zločinu ubijena je i muška osoba M. R., a za njegovo stradavanje terete se nepoznati pripadnici Zbora narodne garde, koji su s okrivljenikom Ž. G. tom prigodom ušli u kuću ubijenog.

Protiv okrivljenika je predloženo produljenje pritvora temeljem kojih je pritvor i određen, odnosno zbog težine kaznenog djela.