Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 41-godišnjaka

Županijskog državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1975.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela razbojništava iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja istrage iz članka 278. stavak 1. i 3. KZ-a. (25. 10. 2016.)

Okrivljenika se tereti da je; nakon što je sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatim muškarcem u večernjim satima 23. listopada 2016. dovezao i ostavio kombi vozilo marke Citroen Jumper na dogovorenu adresu; idućeg se jutra zajedno s tim muškarcem i drugim nepoznatim muškarcem kao vozačem osobnim automobilom dovezao do spomenutog kombija te crnom trakom izmijenio slovne i brojčane oznake na registarskim pločicama kombija.
Potom se zajedno s nepoznatim muškarcima; s ciljem da se okoriste; istog dana oko 10,25 sati osobnim automobilom dovezao do Rendićeve ulice u Zagrebu gdje je jedan muškarac ostao sjediti u automobilu, dok je okrivljenik zajedno s drugim muškarcem izašao iz vozila i prišao djelatniku jednog trgovačkog društva koji je u to vrijeme parkirao kombi vozilo marke VW Crafter radi dostave cigareta u obližnju trgovinu. U trenutku kada je djelatnik bio u tovarnom prostoru kombi vozila radi pripreme dostave, nepoznati je muškarac uskočio i prišao mu s leđa snažno ga gurnuvši i naredivši mu da legne na pod. Nakon što je taj muškarac zatvorio vrata od tovarnog prostora, zatražio je od djelatnika ključ od kombija te ga predao okrivljeniku koji ga je pokrenuo te su se zajedno odvezli do adrese na kojoj su prethodne večeri ostavili kombi Citroen Jumper. Okrivljenik i nepoznati muškarac su pretovarili cigarete i druge predmete iz kombija VW Crafter u kombi Citroen Jumper te je muškarac zapovjedio djelatniku da ostane u kombiju deset minuta nakon čega tek može izaći dok se okrivljenik s otuđenim cigaretama i ostalim stvarima (ukupne vrijednosti 456.469,40 kuna) odvezao kombijem Citroen Jumper prema Dubravi. Obojica nepoznatih muškaraca su osobnim automobilom, prema prethodnom dogovoru, krenuli prema Dubravi gdje su se svi zajedno trebali sastati i pričekati poziv osobe kojoj trebaju prodati otuđene cigarete. No, prvi je muškarac uputio okrivljenika da krene prema gradu odnosno mjestu gdje je trebalo ostaviti cigarete dok će ga oni pratiti vozeći se iza njega u osobnom vozilu.

U blizini križanja Ulice grada Vukovara i Radničke ceste, okrivljenika je u vozilu marke Citroen Jumper zaustavila prometna policija te ga lišila slobode, dok dvojica muškaraca još nisu pronađena. Opisanim kaznenim djelom okrivljenik je zajedno s dvojicom muškaraca pribavio nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od 456.469,40 kuna na štetu trgovačkog društva.
Sudac istrage je na prijedlog ovog državnog odvjetništva odredio istražni zatvor protiv uhićenog okrivljenika zbog opasnosti od bijega.