Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 18-godišnjak te predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je hrvatskog državljanina (1997.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. i 4. u svezi s člankom 87. stavak 21. Kaznenog zakona (zločin iz mržnje). (27. 11. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da je 18-godišnjak oko 7,50 sati 24. studenog 2015. u Zagrebu, zbog netrpeljivosti prema osobama pravoslavne vjere i srpske nacionalnosti; u nakani da ustraši dvoje oštećenika za koje je znao da su polaznici Srpske pravoslavne opće gimnazije u Zagrebu; tijekom vožnje u autobusu ZET-a (u blizini stanice na kojoj se nalazi pravoslavna crkva i pravoslavna gimnazija) gledajući prema oštećenicima uputio više riječi prijetnje. Osnovano se sumnja da je jednog od oštećenika, uz izgovorene mu riječi prijetnje, nazivao pogrdnim riječima te mu udarcem ruke izbio šilt kapu s glave, dok je drugom prijetio ozlijeđivanjem te ga psovao pogrdnim riječima. Izjave i ponašanje osumnjičenika je kod obojice oštećenika izazvalo opravdan strah za vlastiti život i sigurnost.
Ovo je državno odvjetništvo predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (temeljem članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage je na danas održanom ročištu odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika zbog navedenih opasnosti.