Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeta žalba na presudu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo žalbu protiv presude Županijskog suda u Zagrebu kojom je okrivljenik (1963.) oslobođen od optužbe da je počinio kazneno djelo pomaganja u razbojništvu iz članka 219. stavak 2. Kaznenog zakona/97 u svezi članka 38. KZ-a/97. (28. 1. 2015.)

Okrivljenika se tereti da je 4. prosinca 2007. pomogao sada pokojnom D. M. i K. Č. da počine kazneno djelo razbojništva, uz uporabu vatrenog oružja, u trgovačkom centru u Sesvetama, na način da ih je dovezao automobilom do mjesta počinjenja djela i ostao čekajući ih u automobilu, kako bi ih nakon počinjenja djela žurno odvezao.
U žalbi se ističe da je sud donio pogrešan zaključak kako nema dokaza da je upravo okrivljenik pomogao ostalima, neposrednim počiniteljima razbojništva, da počine navedeno kazneno djelo, već da je tijekom postupka utvrđeno kako je eventualno okrivljenik počinio samo pripremne radnje za počinjenje ovog kaznenog djela, a koje nisu kažnjive.
Suprotno takvom stanovištu suda, u žalbi se navode argumenti kojima se potkrjepljuje zaključak državnog odvjetništva o postojanju zatvorenog kruga indicija koji nesumnjivo dokazuju da je okrivljenik počinio kazneno djelo pomaganja u razbojništvu te je predloženo da Vrhovni sud Republike Hrvatske ukine pobijanu presudu i predmet vrati sudu prvog stupnja na ponovno suđenje.