Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 24-godišnjaka zbog razbojništva i pokušaja razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1993.) zbog počinjenja jednog kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela razbojništva u pokušaju iz članka 230. stavka 1. i 2. u vezi s člankom 34. KZ-a. (28. 2. 2017.)

Okrivljenika se tereti da je u večernjim satima 25. listopada 2016. na školskom igralištu jedne osnovne škole u Zagrebu; zajedno i po prethodnom dogovoru s dvojicom maloljetnika; prišao jednom djetetu te mu biciklom prepriječio put, dok su prvi maloljetnik (u ruci držao bokser) i drugi maloljetnik stali pokraj djeteta kako bi ga spriječili da pobjegne i pitali ga ima li išta kod sebe. Nakon što im je dijete, iz straha, predalo iznos od 20,00 kuna, okrivljenik mu je oduzeo i kutiju cigareta te listiće s kladionice, a kad im je prišao građanin kako bi zaštitio dijete,  okrivljenik je izvadio teleskopsku palicu koju je do tada držao ispod jakne te su se udaljili.

Okrivljenika se tereti i da je u popodnevnim satima 11. listopada 2016. u Vinodolskoj ulici u Zagrebu; zajedno i po prethodnom dogovoru s istom dvojicom maloljetnika; prišao jednom djetetu te ga povišenim tonom tražio da isprazni džepove, pri čemu je uključio elektrošoker kojeg je imao u ruci i usmjerio ga prema djetetovom psu, a potom i prema djetetu. Dijete im je iz svog džepa predalo cigarete i tabakeru te krenuo prema kući kako bi im pobjegao, no okrivljenik je zajedno s dvojicom maloljetnika krenuo za njim. Prvi maloljetnik mu je zaprijetio upotrebom boksera kojeg je imao kod sebe ako im ne donese zlato koje ima kod kuće, a okrivljenik ga je istovremeno zatražio da im za sat vremena, na benzinsku postaju u Branimirovoj ulici, donese kilogram marihuane ili novac, tražeći da s djetetom uđu u njegovu kuću, no kad im je dijete reklo da su mu roditelji kod kuće, okrivljenik se udaljio zajedno s navedenim maloljetnicima.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.