Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Uložena žalba na oslobađajuću presudu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u kaznenom predmetu protiv okrivljenih F. Ž. i V. M. zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. Kaznenog zakona i kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. u vezi s čl. 37. KZ-a, 11. lipnja 2013. uložilo žalbu protiv oslobađajuće presude Županijskog suda u Zagrebu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. (28. 6. 2013.)

Pobijanom presudom okrivljeni F. Ž. (1952.) i okrivljena V. M. (1955.) su oslobođeni optužbe da bi od 14. siječnja 2008. do 16. listopada 2009., i to F. Ž. kao voditelj službe podružnice holdinga, na traženje V. M. da je zaposli u toj podružnici, pristao na taj zahtjev, a nakon čega je u nakani da joj omogući nezakonito stjecanje imovine poslao prijedlog upravi društva holdinga za sklapanje ugovora o radu s V. M. te potom; i pored saznanja da V. M. bez opravdanog razloga ne dolazi na radno mjesto; upravi društva poslao i prijedloge da joj se produlji ugovor o radu. Navedene prijedloge je uprava društva ne znajući za navedene okolnosti prihvatila te sklapala ugovore o radu s V. M. sve do 16. listopada 2009., čime je okrivljena V. M. s osnove plaća stekla nepripadnu dobit od 375.588,72 kune.
Žalba je podnijeta zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja jer državno odvjetništvo smatra da sud na temelju izvedenih dokaza nije donio pravilan zaključak o kaznenoj odgovornosti oboje okrivljenika te ih je temeljem takvog zaključka oslobodio od optužbe. Ujedno, žalba je podnijeta i zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja jer sud u provedenom postupku nije utvrdio sve odlučne činjenice.