Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Određen istražni zatvor protiv petero osumnjičenika

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je provelo dokazne radnje ispitivanja četvorice hrvatskih državljana (1978., 1983., 1975. i 1985.) i jedne hrvatske državljanke (1982.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prostitucije iz članka 157. stavak 1. Kaznenog zakona. (30. 1. 2015.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od sredine prosinca 2013. do 28. siječnja 2015. u Zagrebu i na području Republike Njemačke; radi ostvarivanja zarade; organizirali pružanje seksualnih usluga za novac. Osnovano se sumnja da su veći broj žena pronalazili u Republici Hrvatskoj i potom ih slali u Republiku Njemačku gdje su im prethodno rezervirali hotelski smještaj, a zatim po ostvarenom kontaktu i dogovorenom pružanju seksualnih usluga za novac, djevojkama u dogovorene termine slali korisnike na adrese gdje su im pružale te usluge. Korisnicima se naplaćivalo ovisno o vrsti i vremenu trajanja pruženih usluga, a cijena se kretala između 80,00 do 360,00 eura. Osumnjičenici su o obavljenim i naplaćenim seksualnim uslugama bili obavještavani od djevojaka koje su te usluge pružale i potom im predavale dio ostvarene zarade. Osnovano se sumnja da su osumnjičeni na taj način u naznačenom razdoblju ostvarili protupravnu zaradu u iznosu od najmanje 329.700,00 kuna. 
Protiv svih osumnjičenika ovo je državno odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 2. i 3. ZKP-a). Sudac istrage je prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva i protiv svih petero osumnjičenih osoba odredio istražni zatvor po predloženim zakonskim osnovama.