Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv četiri osobe

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1972. i 1953.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona, te protiv dvoje hrvatskih državljana (1953. i 1949.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomaganje u neovlaštenoj proizvodnji i prometu drogama iz čl. 190. st. 2. u svezi s čl. 38. KZ-a. (1. 12. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da su od 30. rujna 2014. do 25. studenog 2014. u Zagrebu i Rugvici, trećeokrivljenica i četvrtookrivljenik omogućili prvookrivljeniku da; u cilju daljnje preprodaje droge na ilegalnom narko tržištu; proizvodi i skriva drogu u njihovoj obiteljskoj kući, te je prvookrivljenik nabavljao veće količine droge heroin koju je također skrivao u njihovoj kući. Drogu je vagao i miješao s raznim punilima kako bi joj povećao masu a zatim ju je pakirao u manje paketiće i tako pripremljenu za novčanu naknadu prodavao krajnjim konzumentima i drugim preprodavačima među kojima i drugookrivljeniku koji ju je dalje preprodavao. Prvookrivljenik je tako drugookrivljeniku u više navrata prodao veću količinu droge heroin koju mu je ovaj plaćao odmah po predaji ili nakon njezine preprodaje drugim preprodavačima ili krajnjim konzumentima.
Kod prvookrivljenika je 24. studenog 2014. pronađeno više od 300,00 grama droge heroin pakirane u manje vrećice, a u obiteljskoj kući gdje je boravio kod trećeokrivljenice i četvrtookrivljenika je pronađeno još pet paketića droge heroin pakirane u vrećice težine od oko 20,0 grama. Pronađene su i dvije digitalne vage za precizno mjerenje težine na kojima su nađeni tragovi droge heroin te dvije vrećice s ukupno oko 1.400,00 grama praškaste materije  smeđe boje.
Prvookrivljenik je ostavi obiteljske kuće navedenih okrivljenika radi uzgoja droge marihuana i njezine daljnje preprodaje instalirao i sustav za ventilaciju i filtriranje zraka, sustav za navodnjavanje, te rasvjetne uređaje, i u tako stvorenim uvjetima sadio konoplju tipa droga marihuana koju je uzgajao, sušio, usitnjavao i pakirao u manje paketiće radi daljnje preprodaje. Pretragom obiteljske kuće je pronađeno ukupno 70 stabljika konoplje tipa droge marihuana te devet manjih vrećica ispunjenih sa zelenom biljnom materijom tipa droge marihuana (svaka težine od oko 100,00 grama) i jedna vrećica ispunjena drogom marihuana (težine preko 400,00 grama).
Protiv prve dvojice okrivljenika je temeljem prijedloga ovog državnog odvjetništva sudac istrage odredio istražni zatvor zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke kao i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. ZKP-a).