Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnesena žalba zbog ukidanja istražnog zatvora

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu protiv rješenja optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojim je istražni zatvor protiv jedanaestookrivljenika zamijenjen jamstvom u iznosu od 500.000,00 kuna u nekretninama, u kaznenom predmetu zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH. (3. 2. 2016.)

Kazneno djelo koje se stavlja na teret jedanaestookrivljeniku odnosi se na ubojstvo 31 civila sredinom listopada 1991. godine u Glinskom Novom Selu.

U žalbi je istaknuto da se jedanaestookrivljenik pušta na slobodu uz prihvaćanje jamstva u iznosu od 500.000,00 kuna koje se sastoji u nekretninama, no njihova vrijednost nije sa sigurnošću utvrđena.
Naime, vrijednost nekretnina koje je jedanaestookrivljenik ponudio kao jamstvo utvrđena je isključivo na temelju nalaza i mišljenja građevinskog vještaka koji je u spis priložio njegov branitelj. Državno odvjetništvo smatra potpuno neprihvatljivim da se ta odlučna činjenica utvrđuje isključivo na temelju nalaza i mišljenja vještaka kojeg je angažirao i platio sam jedanaestookrivljenik, umjesto da se na nesporan način utvrdi stvarna vrijednost ponuđenih nekretnina.
U žalbi je istaknuto i da je vrijednost nekretnina upitna iz razloga što su na tim nekretninama već upisane četiri hipoteke, s velikim glavnicama i visokim kamatama, pa iz dokumentacije u spisu nije moguće utvrditi koliko navedene nekretnine vrijede i imaju li uopće ikakvu preostalu vrijednost.

U žalbi je predloženo da se pobijano rješenje ukine i predmet vrati sudu prvoga stupnja na ponovno odlučivanje odnosno da se pobijano rješenje preinači na način da se jedanaestookrivljeniku odredi istražni zatvor temeljem zakonske osnove iz članka 123. stavak 1. točka 4. ZKP-a.