Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 51-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je 51-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo iznude iz članka 243. stavka 1., 3. i 4. Kaznenog zakona. (9. 1. 2019.)

Osnovano se sumnja da je osumnjičenik od početka 2002. godine do 28. prosinca 2018. u Zagrebu; u nakani da se nepripadno materijalno okoristi; tražio od oštećenika da mu mjesečno isplaćuje različite novčane iznose, učestalo mu prijeteći da će ubiti njega i članove njegove obitelji ukoliko to ne učini, te ga je u nekoliko navrata istukao, govoreći mu da se ne boji policije, da ima zaštitu u Republici Hrvatskoj, pa mu je oštećenik zbog svih prijetnji svaki mjesec na ruke predavao novčane iznose. Osnovano se sumnja i da ga je primoravao da dolazi u njegov stan u Zagrebu, gdje mu je prijetio pištoljem i sabljom govoreći mu da će mu ubiti djecu, nakon čega ga je primoravao da potpiše izjave o nepostojećim dugovanjima, što je oštećenik u strahu za svoj život i za živote članova svoje obitelji i činio.
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik na temelju pod prisilom potpisanih ugovora o zajmovima podnio tužbu Općinskom građanskom sudu u Zagrebu radi naplate nepostojećeg duga od 198.900,00 eura, te mu prijetio da se ne smije pojaviti na sudu ili će mu ubiti djecu zbog čega oštećenik nije dolazio na ročišta suda, što je rezultiralo presudom u korist okrivljenika. Osnovano se sumnja da je nakon toga i dalje slao prijeteće poruke oštećeniku i njegovoj supruzi koji su mu u strahu nastavili davati različite novčane iznose, te mu u navedenom periodu isplatili novčani iznos od najmanje 1.500.000,00 kuna.
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog da se osumnjičeniku odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku), što je sudac istrage prihvatio i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor kako je i predloženo.