Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeta žalba protiv drugostupanjske presude

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 23. prosinca 2013. podnijelo žalbu protiv drugostupanjske presude u kaznenom predmetu protiv hrvatskog državljanina D. Š. (1990.) zbog počinjenja kaznenog djela teškog ubojstva iz članka 91. točke 4. Kaznenog zakona, iz koristoljublja. (10. 1. 2014.)

Prvostupanjskom presudom optuženi D. Š. je proglašen krivim jer je 11. listopada 2011. u Zagrebu, u stanu od D. Ć., izbo ju džepnim nožićem zadavši joj trideset i jednu ubodnu i jednu reznu ranu u predjelu glave, vrata, trupa i prsa te je D. Ć. preminula od zadobivenih ozljeda, a on je potom iz stana otuđio razne predmete. Ujedno, optuženi D. Š. je proglašen krivim za nedozvoljeno posjedovanje tableta sa psihotropnim sastojcima.
Navedenom presudom je optuženi D. Š. u odnosu na kazneno djelo teškog ubojstva osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četrnaest godina, dok je za kazneno djelo iz članka 173. st. 2. KZ-a osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci te mu je ujedno opozvana uvjetna osuda izrečena u presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 21. prosinca 2010. i određeno izvršenje kazne zatvora od 10 mjeseci, pa je okrivljenik osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.
Povodom žalbe državnog odvjetnika i optuženog D. Š. protiv prvostupanjske presude, Vrhovni sud Republike Hrvatske je donio presudu kojom je usvojio žalbu ovog državnog odvjetništva i preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kaznenim sankcijama na način da je optuženom D. Š. za kazneno djelo teškog ubojstva utvrdio kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od dvadeset godina te mu je uzeta kao utvrđena kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci iz uvjetne osude, pa je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od dvadeset godina.
Protiv navedene presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske podnijeta je žalba zbog odluke o kazni budući da ocjenjujemo kako sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio otegotne okolnosti. Stoga je predloženo da Vrhovni sud u trećestupanjskom postupku preinači pobijanu presudu u pogledu odluke o kazni te da optuženiku D. Š. izrekne kaznu zatvora u duljem trajanju.