Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 36-godišnjaka zbog nekoliko kaznenih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1977.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, kaznenog djela prijevare iz čl. 224. st. 4. KZ-a te zbog kaznenih djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. KZ-a i krivotvorenja isprave iz čl. 311. st. 1. KZ-a. (13. 12. 2013.)
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je kao direktor više trgovačkih društava u više navrata od početka ožujka 2012. do listopada 2012. godine u Zagrebu, javnim bilježnicima podnosio prijedloge za ovrhu u korist drugih trgovačkih društava uz koja je dostavio neistinitu dokumentaciju o postojanju duga, nakon čega je presretao rješenja o ovrsi te ovjeravao njihov primitak neistinitim pečatima i potpisima navodnih oštećenika kako bi javni bilježnici, u lažnom uvjerenju da su rješenja uredno dostavljena, ovršenicima protekom roka za prigovor izdavali potvrde o izvršnosti. Okrivljenik je potom na temelju tako pribavljenih rješenja o ovrsi pokretao postupke prisilne naplate uslijed kojih je u dva navrata doznačen iznos od ukupno 458.771,77 kuna na bankovni račun u Cipru, dok je u dva slučaja blokadom naplate rješenja o ovrsi spriječena doznaka ukupno 988.464,90 kuna podignutih s računa oštećenika prije nego što je novac putem FINA-e uplaćen na bankovni račun u Svetom Vincentu i Grenadinima. U preostalim slučajevima prisilna naplata od ukupno 1,214.818,49 kuna nije uspjela zbog pravovremenog otkrivanja kaznenog djela ili nedostatka sredstava na računu oštećenika.
Okrivljenik je također tijekom 2011. godine od dva trgovačka društva naručio prijevoz robe iz inozemstva neistinito se predstavljajući kao ovlaštena osoba stranog trgovačkog društva, dok je istovremeno od stvarnog naručitelja prijevoza uslugu naplatio preko svog hrvatskog trgovačkog društva u ukupnom iznosu od 102.761,26 kuna.
Općinsko državno odvjetništvo je protiv okrivljenika za počinjenje inkriminiranih mu kaznenih djela predložilo kaznu zatvora u trajanju od devet godina i produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega kao i ponavljanja kaznenog djela. Predloženo je i oduzimanje imovinske koristi koju je okrivljenik stekao počinjenjem ovih kaznenih djela u ukupnom iznosu od 512.812,55 kuna.