Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeta žalba zbog odluke o kazni

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo žalbu zbog odluke o kazni na presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom su prvooptuženik M. K., drugooptuženik M. P. i trećeoptuženik R. Š. proglašeni krivima za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ-a RH i osuđuju na kaznu zatvora u trajanju od po pet godina i šest mjeseci. (18. 12. 2014.)

Optuženici su proglašeni krivima da su 5. kolovoza 1995. na širem području Petrinje, kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine; prethodno zarobljenog pričuvnog pripadnika 12. Domobranske pukovnije Hrvatske vojske M. B. i zatočenog u zatvoru u Banskom Grabovcu; izveli ga iz zatvora te ga vozilom odvezli u šumu nedaleko mjesta Miočinovići i usmrtili hicima iz automatskih pušaka iz neposredne blizine.
U žalbi se ističe kako ovo državno odvjetništvo smatra da je sud, prilikom donošenja odluke o visini kazne zatvora, precijenio olakotne okolnosti odnosno pojedine okolnosti cijenio olakotnima iako to one u svojoj suštini nisu, pa izrečene kazne ocjenjujemo preniskima i neadekvatnima okolnostima slučaja i ličnostima počinitelja. U žalbi je predloženo da Vrhovni sud Republike Hrvatske preinači pobijanu presudu i optuženicima izrekne strože kazne zatvora.