Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Odgovor na upit novinare

Povodom zaprimljenih više upita novinara o današnjim ispitivanjima u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, objavljujemo priopćenje kao odgovor na sva pristigla pitanja. (14. 11. 2018.)

Okrivljeni hrvatski državljanin (1951.) ispitan je danas u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na okolnosti iz rješenja o provođenju istrage od 17. listopada 2017., u predmetu o kojem smo ranije izvještavali. (Ispitano dvanaestero osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora - 18. 10. 2017. , Dopune priopćenja od 18. listopada )
U tom predmetu izdan je Europski uhidbeni nalog koji je izvršen 7. studenog 2018. predajom okrivljenika nadležnim tijelima Republike Hrvatske.

U drugom kaznenom predmetu (Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv četvorice okrivljenika i dvije pravne osobe zbog kaznenih djela protiv gospodarstva - 28. 12. 2017.Doneseno rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv sedmorice osumnjičenika - 6. 4. 2018. ) nije bilo uvjeta za izdavanjem novog Europskog uhidbenog naloga, s obzirom na to da je bio odbijen prijedlog državnog odvjetnika za određivanjem istražnog zatvora.

Predajom okrivljenika nadležnim tijelima Republike Hrvatske stvorili su se, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članovima Europske unije, uvjeti da se od okrivljenika zatraži očitovanje o tome odriče li se primjene načela specijalnosti.
Stoga, okrivljenik danas nije bio pozvan radi iznošenja obrane u ovom predmetu, već radi toga da se očituje na naprijed navedenu okolnost.

Napominjemo da prema Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, ukoliko se predana osoba ne odrekne načela specijalnosti, tijelo koje vodi postupak mora od države izvršenja Europskog uhidbenog naloga zatražiti suglasnost za vođenje kaznenog postupka.