Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Županijski sud u Sisku donio osuđujuću presudu protiv državljanina Republike Srbije

Županijski sud u Sisku je 26. ožujka 2020., nakon provedene rasprave u kaznenom predmetu protiv optuženog državljanina Republike Srbije (1974.), donio i objavio presudu kojom je optuženika proglasio krivim zbog počinjenja kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavku 1. KZ-a, teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavka 2. u svezi stavka 1. i članka 215. stavka 1. KZ-a i kaznenog djela prisile prema službenoj osobi iz članka 314. stavka 1. KZ-a, te ga osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina i šest mjeseci. (30. 3. 2020.)

Optuženik je proglašen krivim što je 25. kolovoza 2019. postupajući zajednički i dogovorno da se materijalno okoriste, sa već pravomoćno osuđenim državljaninom Savezne Republike Njemačke (1977.) koji je prethodno telefonom s nepoznatom osobom u Beogradu dogovorio da najmanje deset stranih državljana koji su ilegalno prešli državnu granicu iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku za unaprijed obećanu novčanu naknadu od 5.000,00 eura prevezu do granice s Republikom Slovenijom, za što su sa pravomoćno osuđenim državljaninom Bosne i Hercegovine (1975.) unaprijed dogovorili da im za tu svrhu dade na korištenje kombi vozilo. Pravomoćno osuđeni državljanin Republike Srbije (1999.) je prethodno u cilju da olakša pronalazak lokacije na kojoj treba preuzeti ilegalne migrante, putem mobilne aplikacije proslijedio GPS podatke o dogovorenoj ruti kretanja i mjestu preuzimanja ilegalnih migranata. Optuženik (1974.) je 25. kolovoza 2019. oko 02,30 sati navedenim kombi vozilom došao na područje grada Gline te uz pomoć proslijeđenih GPS karata sa lokacijama ilegalnih migranata na dogovorenom mjestu u vozilo preuzeo dvije državljanke Irana i devet državljana Afganistana, koje je vozio u smjeru granice sa Republikom Slovenijom, a do dogovorenog odredišta ih nije dovezao, jer je bježeći pred policijom u mjestu Slatina Pokupska vozilom sletio u rijeku Kupu.
Optuženik (1974.) je proglašen krivim i što je 25. kolovoza 2019. od 02,45 do 03,05 sati, na području grada Gline, upravljajući kombi vozilom magistralnom cestom kroz Gornje Taborište, nakon što je prethodno u vozilo ukrcao i prevozio jedanaest ilegalnih migranata državljana Irana i Afganistana, a kad su ga u 02,45 sati u Gornjem Taborištu pokušali zaustaviti policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke koji su se u službenom vozilu kretali kolnikom iza njega, uključivanjem zvučnih i svjetlosnih znakova, radi kontrole zbog sumnje da u kombi vozilu nezakonito prevozi ilegalne migrante, na dane znakove nije se zaustavio, već je povećao brzinu kretanja kombi vozila te je kroz Donje Taborište i Slatinu Pokupsku naglim mijenjanjem pravca kretanja i naglim kočenjima kombi vozilom onemogućavao policijsko vozilo da ga pretekne i zaustavi, čime je policijske službenike onemogućio da ga zaustave i izvrše kontrolu vozila. Nakon toga je, pristajući da ugrozi živote migranata koje je prevozio, u Slatini Pokupskoj vozilom naglo skrenuo na makadamski put koji vodi nizbrdicom do rijeke Kupe i kombi vozilom bez kočenja sletio u rijeku Kupu, u kojoj je vozilo počelo tonuti, da bi kroz prozor na vozačevim vratima izašao iz vozila i pobjegao u obližnju šumu, a kombi vozilo u kojem su bili ilegalni migranti, od kojih četvoro male djece, je potonulo, nakon čega su ilegalni migranti uz pomoć policijskih službenika izvučeni iz potopljenog kombi vozila, dok se utopila državljanka Afganistana (majka navedene djece).

U ovom kaznenom predmetu donesena je presuda u odnosu na ovog jednog optuženika, državljanina Republike Srbije (1974.), dok je u odnosu na ostalu trojicu optuženika donesena presuda na temelju sporazuma 2019. godine.
Optuženom njemačkom državljaninu (1977.) za počinjenje kaznenog djela iz članka 326. st. 1. Kaznenog zakona je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, te je na temelju odredbe članka 57. stavka 1. Kaznenog zakona izrečena djelomična uvjetna osuda na način da se ima izvršiti dio izrečene kazne zatvora u trajanju od jedne godine, dok se dio izrečene kazne zatvora u trajanju od jedne godine neće izvršiti ukoliko  u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo, te je izrečena i sporedna novčana kazna.
Optuženom državljaninu Bosne i Hercegovine (1975.) je za počinjenje kaznenog djela iz članka 326. stavak 1. u svezi članka 38. Kaznenog zakona (pomaganje) izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca te je na temelju odredbe članka 57. stavka 1. Kaznenog zakona izrečena djelomična uvjetna osuda na način da se ima izvršiti dio izrečene kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci, dok se dio izrečene kazne zatvora u trajanju od osam mjeseci neće izvršiti ukoliko  u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo, te je izrečena i sporedna novčana kazna.
Optuženom državljaninu Srbije (1999.) je za počinjenje kaznenog djela iz članka 326. stavak 1. u svezi članka 38. Kaznenog zakona (pomaganje) izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, time da je na temelju odredbe članka 56. Kaznenog zakona izrečena uvjetna osuda te se kazna zatvora na koju je osuđen neće izvršiti ukoliko u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.