Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 22-godišnjaka i određen istražni zatvor

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1997.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi člankom 34. Kaznenog zakona i kazneno djelo razbojničke krađe iz članka 231. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ-a, te je županijskog državnog odvjetnika, nakon ispitivanja okrivljenika, podnio sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora. (25. 7. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je 22-godišnji okrivljenik 22. srpnja 2019. oko 5,30, na plaži na području Županije splitsko-dalmatinske, dok su francuski državljani (1995. i 1988.) bili u moru, a svoju odjeću odložili na plaži; u nakani da se okoristi; iz hlača oštećenika (1995.) uzeo i za sebe zadržao novčanik u kojem su bile njegove osobne isprave, bankovne kartice i iznos od tristo eura. Kad su francuski državljani primijetili okrivljenika u krađi i dostigli ga u bijegu, okrivljenik je, osnovano se sumnja, u namjeri zadržavanja ukradenih stvari i pristajući usmrtiti oštećenika (1988.) uboo ga nožem u predjelu prsa i nanio mu tešku i po život opasnu ubodnu ranu toraksa lijevo uz krv i zrak u plućima. Oštećeniku je život spašen hitnom liječničkom intervencijom u Kliničkom bolničkom centru Split. 
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv 22-godišnjeg okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), te je sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio taj prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.