Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1985. i 1957.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi st. 1. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. KZ-a i pomaganja u tom kaznenom djelu. (25. 9. 2019.)

Okrivljenog 34-godišnjaka tereti se da je tijekom 2012. i 2013. godine u Nedeljancu i Donjoj Zelini, kao suosnivač i voditelj poslovanja trgovačkog društva koje se bavilo uvozom i prodajom vozila, nakon zatvaranja poslovnog prostora društva u Svetoj Heleni; suprotno uputi direktora društva da sva neprodana vozila premjesti u prostore ostalih distributera na području Hrvatske; neovlašteno opunomoćio svog 62-godišnjeg oca da preuzme sva neprodana vozila društva i premjesti ih u prostor drugog trgovačkog društva u Nedeljancu, kojem je 34-godišnjak osnivač i direktor. Tereti ga se da je izradio ugovor o zastupanju, prodaji i skladištenju vozila u kojem je neistinito naveo da prvo društvo predaje drugom društvu kao posredniku sva neprodana vozila radi skladištenja i daljnje prodaje, iako nije imao ovlasti za zaključenje takvog ugovora te da je nakon toga jedno vozilo prodao u ime prvog društva, a dio uplaćene cijene vozila veće od 90.000,00 kuna neovlašteno zadržao u korist drugog društva.
Okrivljenog 34-godišnjaka tereti se i da je u veljači i ožujku 2015. godine za dva vozila sastavio lažne račune prema kojima ih je drugo društvo kupilo od prvog društva, iako to društvo nije prodalo vozila niti ih je društvo drugo platilo, a zatim prodao oba vozila kupcima u Rumunjskoj koji su ih platili drugom društvu, na koji način je prvo društvo kao stvarni vlasnik vozila oštećeno za 220.000,00 kuna.
Tereti ga se i da je bez znanja i odobrenja direktora prvog društva izdao punomoć kojom je ovlastio 62-godišnjaka da zastupa društvo kod porezne uprave te izradio više neistinitih poslovnih isprava koje je 62-godišnjak predao poreznoj upravi tijekom poreznog nadzora radi prikrivanja opisanih nezakonitosti u poslovanju. Pored toga, okrivljenog 34-godišnjaka se tereti da je pet neprodanih vozila u vlasništvu prvog društva, u vrijednosti većoj od 270.000,00 kuna, neovlašteno zadržao za sebe.