Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1980. i 1996.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona. (18. 12. 2014.)

Okrivljenike se tereti da su oko 23,50 sati 25. rujna 2014. došli do stana u podrumskom dijelu stambene zgrade u ulici Kneza Borne u Zagrebu; prethodno se maskiravši tzv. fantomkama; ušli u stan gdje je prvookrivljenik sprejem suzavcem pošpricao E. I., a drugookrivljenik mu zaprijetio nožem, tražeći da im preda novac i drogu. Kada im je oštećeni odgovorio da nema ni novca niti droge, srušili su ga na pod i udarali ga rukama i nogama po tijelu i glavi, nakon čega mu je prvookrivljenik selojtep trakom vezao ruke, usta i oči te su ga ostavili da leži u hodniku kuhinje.
Tereti ih se da su potom otišli u dnevnu sobu gdje su zatekli četvoricu oštećenika te im nožem i suzavcem zaprijetili da im predaju mobitele i sav novac koji imaju kod sebe. Kada su oni to odbili učiniti, drugookrivljenik je prišao jednom od oštećenika te ga nožem porezao po desnoj natkoljenici i više ga puta udario rukom po tijelu, nakon čega su mu iz jakne i torbice uzeli iznos od 2.350,00 kuna. Prvookrivljenik je potom od ostalih oštećenika opet zatražio da im predaju novac te ih počeo udarati po glavi i tijelu, a potom sam od drugog oštećenika uzeo iznos od 1.400,00 kuna i mobitel marke "Iphone 3GS". Treći oštećenik mu je potom sam predao iznos od 100,00 kuna, a četvrti oštećenik iznos od 30,00 kuna, slušalice za mobitel i svoju osobnu iskaznicu. Okrivljenici su potom krenuli prema izlazu iz stana gdje su ih uhitili policijski službenici koje je mobitelom neprimjetno nazvao jedan od oštećenika.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela.