Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 53-godišnjaka zbog nekoliko kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv života i tijela ubojstvom iz čl. 110. Kaznenog zakona, kazneno djelo tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 1. i 2. KZ-a, a kažnjivo po čl. 117. st. 2. KZ-a te kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece povredom djetetovih prava iz čl. 177. st. 2. KZ-a uz primjenu čl. 51. KZ-a. (27. 7. 2018.)

Okrivljenika se tereti da je 19. ožujka 2018. od 13,00 do 15,20 sati u Zagrebu, nakon prethodnog verbalnog sukoba sa svojim puncem kojem su nazočili njegova izvanbračna supruga i njegov sin (2009.); u nakani da punca liši života; većim kuhinjskim nožem zamahivao prema njemu. Okrivljenikova izvanbračna supruga, kako bi tijelom zaštitila svog oca legla je na njega, nakon čega je okrivljenik i nadalje nastavio zamahivati nožem prema njima, u cilju da usmrti punca i pristajući da tjelesno ozlijedi svoju izvanbračnu suprugu. Okrivljenik se nije obazirao na to da je u malom stambenom prostoru prisutan i njegov maloljetni sin.
Izvanbračnoj supruzi je nanio tjelesnu ozljedu (rezne rane jagodice kažiprsta lijeve šake i rezne rane prvog članka trećeg prsta lijeve šake na strani okrenutoj dlanu), a puncu je zadao dvadesetak ubodnih i reznih rana koje u svom zbiru predstavljaju osobito tešku tjelesnu ozljedu uslijed koje je on preminuo na mjestu događaja (zbog ubodnih i reznih rana glave i tijela s ozljedom dušnika, luka aorte i lijevog pluća i iskrvarenja). Kod djeteta koje je nazočilo okrivljenikovom verbalnom sukobu s njegovim djedom, a potom napadu na njega i ubojstvu djeda te ozljeđivanju majke, prouzročio je strah i zabrinutost za vlastiti život i život članova najbliže obitelji i tako snažno ugrozio njegov daljnji zdrav psihofizički razvoj.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor temeljem članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku.