Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 26-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1993.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona i kaznenog djela nepružanja pomoći iz članka 123. stavka 2. KZ-a. (2. 10. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 28. rujna 2019. oko 19,25 sati u Donjoj Podgori, pod utjecajem alkohola (koncentracija od najmanje 1,47 g/kg alkohola u krvi) i time smanjenih sposobnosti za sigurno upravljanje vozilom, upravljao osobnim automobilom marke VW Golf kolnikom županijske ceste iz smjera Donje Stubice u smjeru Pustodola. Dolaskom do kućnog broja 2A, osnovano se sumnja da se nije kretao sredinom svoje prometne trake te nije brzinu kretanja vozila prilagodio noćnim uvjetima vožnje, mokrom kolniku, kao i kretanju u naseljenom mjestu, zbog čega je prednjim desnim dijelom vozila naletio s leđa na pješakinju koja se kretala uz desni rub istog kolnika u istom smjeru. Pješakinja je uslijed naleta pala na desnu stanu poklopca motora i vjetrobransko staklo vozila, a potom je odbačena na desnu zapadnu stranu van kolnika u odvodni kanal te pritom zadobila višestruke ozljede od kojih je preminula.
Okrivljeni 26-godišnjak se, osnovano se sumnja, nakon naleta na pješakinju, iako svjestan da je uslijed naleta njegova vozila pješakinja zadobila ozljede, bez zaustavljanja udaljio s vozilom s mjesta događaja iako je mogao bez osobne ugroze pružiti pomoć ozlijeđenoj pješakinji.
Sudac istrage je, na prijedlog ovog županijskog državnog odvjetništva, odredio jednomjesečni istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.