Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitana petorica osumnjičenika i određen istražni zatvor protiv trojice osumnjičenika

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 1. studenog ispitalo petoricu hrvatskih državljana (1991., 1997., 1994., 1998. i 1993.) zbog osnovane sumnje da su s još jednim hrvatskim državljaninom (1981.) i najmanje petoricom nepoznatih počinitelja počinili kazneno djelo protiv javnog reda izazivanjem nereda iz članka 324. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona. (2. 11. 2018.)

Osnovano se sumnja da su osumnjičenici 24. listopada 2018. oko 17,00 sati ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kao pripadnici jedne navijačke skupine, zbog izrazite netrpeljivosti prema pripadnicima druge navijačke skupine, a znajući da je u knjižnici pripadnik druge navijačke skupine, maskirani kapama, sunčanim naočalama, šalovima i majicama s kapuljačama čekali izlazak oštećenika kako bi ga fizički napali. Dok su čekali njegov izlazak, osnovano se sumnja, presreli su građanina kojemu su bacili kapu s glave te ga ispitivali zar ga nije strah tuda prolaziti, zbog čega je on u strahu počeo bježati prema unutrašnjosti knjižnice, a iz skupine u kojoj su bili, najmanje su dvije nepoznate osobe (maskirane i naoružane tzv. "teleskopskim palicama") potrčale za njim u predvorje knjižnice.
U knjižnici je bio 29-godišnji hrvatski državljanin, koji je, osnovano se sumnja, odmah po  ulasku udario građanina misleći da je jedan od napadača na njega, te ga srušio na tlo, a je jedan od dvije nepoznate maskirane osobe iz osumnjičene skupine, je udario nogom u potiljak građanina dok je bio na tlu, a potom su se udaljili iz predvorja i vratili u skupinu. Osnovano se sumnja da se opisana skupina, radi eventualnog pronalaska i drugih pripadnika druge navijačke skupine razdvojila u više manjih grupa, od kojih je jedna maskirana nepoznata osoba zatvorenom šakom udarila u glavu prolazećeg građanina te su se ponovno vratili do knjižnice. Opisanim ponašanjem su, osnovano se sumnja, narušili javni red i kod građana stvorili strah za sigurnost.
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predloženo je odrediti istražni zatvor protiv svih petero osumnjičenika iz osnova propisanih člankom 123. stavkom 1. točkom 3. Zakona o kaznenom postupku (opasnost od ponavljanja kaznenog djela). Sudac istrage prihvatio je prijedlog u odnosu na trojicu osumnjičenika, dok je odbio prijedlog u odnosu na dvojicu osumnjičenika, zbog čega će Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijeti žalbu.