Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet optužni prijedlog protiv N. H. T. i M. G. zbog napada na službenu osobu

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana N. H. T. (1976.) i M. G. (1981.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv javnog reda napadom na službenu osobu iz čl. 318. st. 1. i 3. Kaznenog zakona kažnjivog po čl. 318. st. 3. KZ-a. (2. 6. 2010.)

Okrivljenike se tereti da su oko 22 sata 1. svibnja 2010. neposredno nakon završetka nogometne utakmice na nogometnom stadionu Maksimir između nogometnih klubova "Dinamo" iz Zagreba i "Hajduk" iz Splita, a nakon što je više NN osoba na prilaznoj cesti od ulaza na zapadnu tribinu stadiona zapriječilo prolazak neobilježenom službenom policijskom vozilu (istaknuta signalizacijska rotirajuća svjetla i službena akreditacijska oznaka "policija" s unutarnje strane) u kojem su bili policijski službenici zaduženi za osiguranje utakmice, odnosno kada je policijski službenik upalio plavo signalno svjetlo okrivljeni N. H. T. je zajedno s drugim NN osobama nasrnuo na jednog policijskog službenika zadajući mu udarce zatvorenim dlanovima ruku po glavi i tijelu. Prema vozilu su bacili točno neutvrđeni stakleni predmet koji se rasprsnuo po policijskim službenicima i unutrašnjosti vozila dok je istodobno jedna NN osoba pokušavala otvoriti suvozačeva vrata. Druge su NN osobe zamahivale rukama kroz poluotvoreni prozor stražnjih vrata prema policijskom službeniku u namjeri da ga udare, a okrivljeni M. G. je otvorio vrata policijskog vozila, no kada je policijski službenik pokušao izaći iz vozila kako bi spriječio daljnji napad, zadao mu udarac po desnoj ruci (podlaktica). Nakon toga su se udaljili a okrivljeni M. G. uhićen je odmah na mjestu događaja. Dvojica policijskih službenika su zadobila tjelesne ozljede.
Protiv obojice okrivljenika predloženo je da se temeljem čl. 102. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku produlji pritvor određen po rješenju Istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu. Uz kaznu je u optužnom prijedlogu predloženo da se prema okrivljenicima, temeljem čl. 34. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, primjeni sigurnosna mjera zabrane prisustvovanja športskim natjecanjima u trajanju od pet godina.