Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog međunarodne prostitucije i podvođenja

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1963. i 1958.) zbog ukupno tri kaznena djela međunarodne prostitucije iz čl. 178. st. 2. Kaznenog zakona; četiri kaznena djela podvođenja iz čl. 195. st. 3. KZ-a te jednog kaznenog djela podvođenja iz čl. 195. st. 2. KZ-a. (4. 4. 2012.)

Prvookrivljenika se tereti da je od svibnja 2009. do 2011. godine pet oštećenica prisiljavao da za novčanu naknadu pružaju seksualne usluge muškarcima, a kada bi se one tome usprotivile, prijetio im da će nauditi njima samima i njima bliskim osobama, nakon čega ih je odvozio svojim automobilom po raznim zagrebačkim hotelima ili privatnim stanovima, radi pružanja tih usluga. Znatan dio zarade ostvarene na taj način davale su obojici okrivljenika. 
Obojicu okrivljenika se tereti da su se dogovorili kako će drugookrivljenik jednu oštećenicu odvesti u Njemačku radi posla u erotskim klubovima i pružanja muškarcima seksualnih usluga. Iako se ona tome usprotivila, u strahu zbog prijetnji, u prosincu 2010. je s njim otišla u Njemačku, te ju je on upoznao s navodnom voditeljicom erotskog kluba u jednom mjestu, a u kojem je ona potom do siječnja 2011. godine na traženje prvookrivljenika, pod lažnim identitetom, protiv svoje volje pružala seksualne usluge za novac. Zaradu od tih usluga je dijelila odnosno dio novca je davala drugookrivljeniku, a ostatak dijelila s prvookrivljenikom, i to sve do 25. studenog 2011. kada se vratila u Zagreb.
Predloženo je da se protiv prvookrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, a da se protiv drugookrivljenika odredi istražni zatvor temeljem iste zakonske osnove.