Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvoje okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1971. i 1968.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 2. u vezi s člankom 215. stavak 2. KZ/11. (5. 2. 2020.)
Postoji osnovana sumnja da su prvoookrivljenica kao predstavnica jednog obiteljskog doma za starije i nemoćne u Andraševcu i drugookrivljenik, ujedno njen suprug, kao član obitelji predstavnice obiteljskog doma, bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi, proširili djelatnost pružanja socijalnih usluga smještaja starijih osoba u obiteljskom domu na drugi stambeni objekt i u još jedan pomoćni objekt na drugoj lokaciji u Andraševcu.
Osnovano se sumnja da su okrivljenici u pomoćni objekt manjih dimenzija, koji je kao gospodarski objekt-spremište preuređen za boravak osoba (građen drvetom i ciglom), smjestili šest starijih teško pokretnih i nepokretnih osoba, iako su bili svjesni da su te osobe potpuno ovisne o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja. Okrivljenici su bili svjesni i da oni sami žive u sedamsto metara udaljenoj obiteljskoj kući u Andraševcu.
Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenica i drugookrivljenik pritom propustili teško pokretnim i nepokretnim korisnicima osigurati skrb uz prisutnost njegovatelja 24 sata dnevno, tako da su za skrb o svih 25 korisnika na obje lokacije rasporedili za rad u noćnoj smjeni jednu njegovateljicu. Osnovano se sumnja da su prvookrivljenica i drugookrivljenik na opisani način pristali da teško pokretne i nepokretne osobe borave bez nadzora i neophodne pomoći te u mogućim uvjetima životne ugroženosti, pa kad je u spomenutom pomoćnom objektu tijekom noći 11. siječnja 2020. između 4:10 i 4:55 sati došlo do kvara i zapaljenja električne grijalice (kalorifer) koja se koristila za zagrijavanje prostorija, kao i uslijed izostanka nadzora jedine njegovateljice koja je boravila u glavnom objektu, došlo je do širenja požara na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta.
Šest korisnika socijalnih usluga smještaja (1938., 1951., 1916., 1936., 1935. i 1930.) smrtno je stradalo zbog gušenja ugljičnim monoksidom koji se razvio tijekom navedenog požara.
Sudac istrage prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva te prvookrivljenici i drugookrivljeniku odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.