Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 55-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1964.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi članka 34. Kaznenog zakona te zbog dva kaznena djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. KZ-a. (9. 7. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 6. srpnja 2019. oko 19,40 sati došao u jedan caffe bar u Dubečkoj ulici u Zagrebu, u kojem je bila njegova izvanbračna supruga i kćer te se obratio supruzi pitanjem zašto mu se ne javlja istovremeno ju ošamarivši u predio lica nakon čega je njegova kći ustala i uz povike ga počela odgurivati iz caffe bara. Kad ga je kćer uspjela izgurati, prišao mu je konobar i upozorio ga da ne udara žene te ga zatražio da se udalji, što je okrivljenik i učinio, ali je prilikom odlaska, u nakani da ustraši i uznemiri svoju izvanbračnu suprugu, uputio joj riječi prijetnje koje su kod nje izazvale osjećaj straha za život i sigurnost nje i njezine obitelji.
Nakon odlaska iz navedenog bara, okrivljenik je otišao na svoju adresu stanovanja u Zagrebu gdje su bila dvojica njegovih sinova i njegova snaha. Osnovano se sumnja da je prvo verbalno, a potom i fizički napao jednog od sinova, i u jednom trenutku izvadio preklopni nož s kojim je krenuo prema njemu kako bi ga uboo, no sin se obranio podigavši stolicu koju je stavio ispred sebe odgurujući okrivljenika. Nakon što je drugi sin pokušao spriječiti daljnji napad te su svi zajedno izišli u dvorište, nastavio je nasrtati nožem na prvog sina koji ga je odgurnuo nogom te je okrivljenik pao na tlo i u tom trenutku ispod majice izvadio pištolj koji je imao za pojasom pa su svi ostali pobjegli, a on je izašao iz dvorišta na ulicu i uperio pištolj u smjeru prvog sina koji je bježao niz ulicu i ispalio dva hica u njega, pogodivši ga u bedrenu kost i nanijevši mu tešku tjelesnu ozljedu. Osnovano se sumnja da se potom okrenuo prema dvorištu svoje obiteljske kuće gdje je na stepeništu stajala njegova snaha, uperio u nju pištolj i zaprijetio joj, na što je ona, iz straha za svoj život i sigurnost, otrčala u kuću, zaključala se i nazvala policiju. Okrivljenika su u daljnjem ostvarenju svoje namjere da usmrti svog sina spriječili policijski službenici.
Sudac istrage je na prijedlog ovog državnog odvjetništva odredio okrivljeniku jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.