Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Ispravak priopćenja:
Ispričavamo se korisnicima vijesti objavljene 11. travnja 2013. budući da je omaškom krivo naveden spol treće osobe. U nastavku objavljujemo ispravljeno priopćenje: Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (prvookrivljenica 1970., drugookrivljenik 1948. i trećeokrivljenik 1967.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona. (15. 4. 2013.)

Okrivljenike se tereti da su od 30. rujna 2008. do 11. veljače 2010. u Zagrebu, drugookrivljenik kao direktor društva iz Vukovara i trećeokrivljenik, uz drugookrivljenika, nositelj poslovanja tog trgovačkog društva i donositelj poslovnih odluka; prema zajedničkom dogovoru i planu s ciljem da se okoriste prisvajanjem sredstava zajma koji odobrava i dodjeljuje jedan fond iz Zagreba; zatražili od prvookrivljene voditeljice i koordinatora službe za zaštitu okoliša u tom fondu (i koordinator stručnih povjerenstava za provedbu natječaja i obradu prijava na javni natječaj za korištenje sredstava fonda) da svojim utjecajem osigura dodjelu sredstava fonda društvu iz Vukovara mimo uvjeta predviđenih za dodjelu ovih sredstava, na što je prvookrivljenica pristala.

U cilju realizacije dogovorenog, drugookrivljenik je u ime društva iz Vukovara podnio fondu zahtjev za dodjelu sredstava fonda u iznosu od 1,700.000,00 kuna radi ulaganja u području poticanja održivog razvoja ruralnog prostora, lažno predočivši da će društvo iz Vukovara dobivena sredstva fonda uložiti za jedan određeni projekt, nakon čega je prvookrivljenica; iako joj je bilo poznato da je navedenoj tvrtki od strane stručnog povjerenstva fonda ocijenjena po  financijskom kriteriju sa nula bodova zbog čega je fond trebao odbiti takvu prijavu; naložila niže rangiranim službenicima da sastave prijedlog odobrenih projekata prema Upravnom odboru fonda u kojem predlažu društvo iz Vukovara za dodjelu sredstava fonda, zajmom u iznosu od 1,200.000,00 kuna, te da lažno prikažu bodovanje financijskih kriterija društva.

Nakon što je takav prijedlog sastavljen, prvookrivljenica je ishodila potpis direktora fonda, te je Upravni odbor fonda 19. prosinca 2008. donio odluku o prihvatu financiranja projekta i odobrio zajam u iznosu od 1,200.000,00 kuna.
Mimo namjene za koju je zajam odobren, prema ranijem dogovoru s trećeokrivljenim, drugookrivljenik je isplatio sredstava sa žiro-računa društva u iznosu od 1,150.000,00 kuna u korist računa trećeokrivljenika, te isplatu iznosa od 30.000,00 kuna u korist svog privatnog računa, na koji način su; s obzirom da sredstva zajma nisu namjenski utrošena niti je društvo iz Vukovara ista vratilo; drugookrivljenik i trećeokrivljenik pribavili si nepripadnu korist u iznosu od 1,180.000,00 kuna te trgovačkom društvu iz Vukovara u iznosu od 20.000,00 kuna, a državni proračun oštetili za iznos od 1,200.000,00 kuna.