Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 38-godišnjak i predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u svojstvu okrivljenika ispitalo hrvatskog državljanina (1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona. (13. 3. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je 38-godišnjak 11. ožujka 2019. u Zagrebu, kao vozač upravljao taksi vozilom i tijekom vožnje novinarke jednog dnevnog lista, nakon što mu je ona rekla da je novinarka, u cilju da je ustraši rekao joj kako je jako nezadovoljan pisanjem hrvatskih medija jer oni pišu protiv Hrvatske i kako bi "svima takvima trebalo metak u čelo". Kada mu je oštećenica, šokirana takvim riječima, rekla da pazi što priča odgovorio joj je da stvarno tako misli, nakon čega je ona u strahu tražila da zaustavi vozilo i izašla iz njega. Osnovano se sumnja i da je okrivljenik, nakon što ga je oštećena novinarka prijavila operateru preko aplikacije, istu večer više puta telefonom nazivao novinarku, no na pozive se ona, iz straha, nije željela javiti.
Nakon ispitivanja okrivljenika, sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv 38-godišnjeg okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sutkinja istrage Županijskog suda u Zagrebu nije prihvatila prijedlog ovog državnog odvjetništva za određivanjem istražnog zatvora protiv okrivljenika, već je temeljem članka 98. stavak 1. i 2. točka 2, 4. i 5. odredila tri mjere opreza, i to zabrane posjećivanja Grada Zagreba, zabrane približavanja oštećenoj na udaljenost manju od 200 m i zabrane uspostavljanja i održavanja veze s oštećenom.