Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Usvojena tužba za naknadu štete

U zastupanju Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 2005. godine podnijelo tužbu radi naknade štete u visini od 12.888.947,44 kuna sa zateznom kamatom od 2004. Ujedno je putem inspekcijskih službi provedeno uništavanje svih usjeva zasijanih sjemenom kukuruza sjetve 2004. godine koje je na tržište stavio tuženik, društvo iz Zagreba, uvezenog iz Austrije, jer je kontrolom utvrđeno da sjeme hibridnog kukuruza PR34G13 sadrži genetski modificirane organizme (GMO). (15. 1. 2020.)

Općinski sud u Zagrebu je 17. prosinca 2019. donio nepravomoćnu presudu kojom je u cijelosti prihvatio argumentirane navode Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz tužbe da je tuženik povrijedio odredbe Zakona o zaštiti prirode jer nije imao propisano dopuštenje niti je ispunjavao uvjete iz Uredbe o razini genetski modificiranih organizama u proizvodima, ispod koje, proizvodi koje se stavlja na tržište moraju biti označeni kao proizvodi koji sadrže GMO, pa je na taj nekontrolirano uveo genetski modificirane organizme u prirodu.
Tuženik je na opisani način prouzročio štetu Republici Hrvatskoj nastalu naknadnim uništavanjem usjeva koji su zasijani sjemenom koje sadrži GMO. Sud je ujedno obvezao tuženika i na platež troškova postupka u visini od 1.401.401,00 kuna.