Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 47-godišnjaka zbog razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 10. listopada podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1971.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz čl. 230. st. 2. KZ-a. (23. 10. 2018.)
Okrivljenika se tereti da je 14. lipnja 2018. oko 7,15 sati, maskiran tkaninom bijele boje prebačenom preko lica ušao u poslovnicu pošte u Ulici braće Domany u Zagrebu, i po ulasku uperio pištolj prema djelatnicama te odmah prekoračio radni pult i ušao u radni prostor djelatnica. Tereti ga se da je od jedne zaposlenice zatražio novac pa je ona, u strahu za život, iz ladice prve blagajne istresla sav novac u PVC vrećicu koju je okrivljenik držao u ruci, nakon čega se okrenuo prema drugoj djelatnici i uz prijetnju pištoljem zatražio novac, na što je ona, u strahu za svoj život, otvorila ladicu druge blagajne u kojoj nije bilo novaca i pokazala mu praznu ladicu. Okrivljenik se ponovno obratio djelatnici i zatražio da izvadi novac iz sefa, te je s njom otišao u stražnju prostoriju u kojoj je sef i gdje je ona ukucala PIN za otvaranje sefa s odgodom otvaranja od tri minute. Za to je vrijeme okrivljenik otišao do trećeg radnog mjesta i treće djelatnice od koje je, uz prijetnju pištolja, zatražio novac što je ona u strahu za svoj život i učinila, te u PVC vrećicu koju joj je dao istresla sav novac iz treće blagajne. Okrivljenik se potom vratio u stražnju prostoriju gdje je djelatnica čučala u strahu kraj sefa i predala sav novac koji je u međuvremenu izvadila iz sefa, pa se okrivljenik udaljio iz navedene poslovnice pošte zadržavši za sebe novac koji je tako pribavio u ukupnom iznosu od 80.400,00 kuna.
Budući da su djelatnice uspjele aktivirati alarm za vrijeme dok je okrivljenik još uvijek bio u poslovnici, okrivljenika su, zajedno s otuđenim novcem, ubrzo nakon izlaska iz poslovnice, uhitili policijski službenici.
U optužnici je predloženo da se produlji istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela.