Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 51-godišnjaka zbog trgovanja ljudima

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1963.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanje ljudima iz članka 106. stavak 1. Kaznenog zakona. (25. 1. 2014.)

Okrivljenika se optužnicom tereti da je od druge polovice 2005. do rujna 2013. godine jednu mušku osobu prisiljavao da na različitim mjestima na području grada Zagreba za njega prosi novac, a kada bi se oštećenik tome usprotivio tada bi ga fizički napadao. Oštećenik je za osumnjičenika prosio novac na raskrižjima, pred crkvama i trgovačkim centrima do kojih mjesta ga je osumnjičenik svakodnevno odvozio te dok bi oštećenik prosio novac okrivljenik bi ga nadgledao i kontrolirao kako ne bi pobjegao. Oštećenik mu je predavao sav isprošeni novac (dnevno oko 700 kuna) od kojih je okrivljenik oštećeniku kupovao hranu, cigarete i piće, a ostatak zadržavao za sebe. Kada 51-godišnjak ne bi bio zadovoljan visinom isprošenog novca, tada ga je fizički napadao udarajući ga po različitim dijelovima tijela te govoreći da će ga raskomadati, staviti u vreću, baciti u Savu, da ga nitko neće naći, da će mu strgati noge, ubiti ga, ukoliko za njega ne isprosi više novaca, a svakodnevno mu je govorio da će ga ubiti ukoliko neće prositi za njega i ukoliko pobjegne od njega. Zbog navedenih prijetnji oštećenik je nastavio sa svakodnevnom prošnjom novca. Kako bi okrivljenik imao svakodnevnu kontrolu nad oštećenikovim isprošenim novcem, tako je iznajmio stan na području Zagreba gdje su zajedno stanovali kako bi oštećenika, a u istom cilju te da ne bi pobjegao, povremeno ga je zaključavao u stan. Sve opisano je kod okrivljenika izazvalo svakodnevni strah zbog čega je za okrivljenika prosio novac sve dok okrivljenik nije lišen slobode krajem rujna 2013. godine.
Protiv okrivljenika je ovo državno odvjetništvo predložilo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja ovog kaznenog djela te oduzimanje imovinske koristi ostvarene ovim kaznenim djelom u iznosu od najmanje 1,018.500,00 kuna.