Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Određen istražni zatvor protiv troje osumnjičenika zbog računalne prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je predložilo određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenog državljanina Bosne i Hercegovine (1991.), četvrtoosumnjičene hrvatske državljanke (1982.) i petoosumnjičenog hrvatskog državljanina (1993.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili sa, još za sada dvije nepoznate osobe, kazneno djelo računalne prijevare iz čl. 271. st. 2. Kaznenog zakona. (11. 9. 2013.)

Postoji osnova sumnje da je petero osumnjičenih osoba 5. rujna 2013. u Zagrebu, zajedno i po dogovoru s ciljem da si pribave znatnu protupravnu imovinsku korist, koristeći se računalnim sustavom, izmijenili podatke računalnog sustava te obavili više novčanih transakcija kojima su s računa jednog trgovačkog društva, otvorenog u jednoj banci, prebacili na svoje, ranije otvorene račune, novac u iznosu od oko 1,800.000,00 kuna.
U Istražni centar državnog odvjetništva je predveden petoosumnjičenik, dok se ostalih četvero osumnjičenih nalazi u bijegu. Petoosumnjičenik je ispitan pred dežurnim zamjenikom općinskog državnog odvjetnika te je protiv njega, a prema prijedlogu državnog odvjetništva, sudac istrage rješenjem odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na druge sudionike ovog kaznenog djela kao i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Ujedno, sudac istrage je rješenjem odredio istražni zatvor protiv prvoosumnjičenika i četvrtoosumnjičenice zbog toga što su u bijegu, zbog opasnosti od utjecaja na sudionike i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.