Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitana dvojica okrivljenika i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je 9. studenog 2019. dokazne radnje ispitivanja u svojstvu okrivljenika dvojice hrvatskih državljana (1993. i 1996)  zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona. (19. 11. 2019.)
Osnovano se sumnja da su prvookrivljenik i drugookrivljenik 30. rujna 2019. u Zagrebu, s ciljem da zapale automobile obitelji koja je vlasnik jednog trgovačkog društva; zajedno i po dogovoru; sa sobom donijeli dva plastična kanistera zapremnine pet litara u kojima je bio motorni benzin. Zbog nezadovoljstva poslovanjem trgovačkog društva u vlasništvu oštećene obitelji, osnovano se sumnja da su došli do njihovih vozila te ih polili benzinom i zapalili. Uslijed zapaljenja oba su automobila u vlasništvu oštećene obitelji u potpunosti izgorjela, a prilikom djelovanja otvorenog plamena došlo je i do nagorijevanja garažnih vrata i fasade na kući u vlasništvu oštećene obitelji, kao i do oštećenja još jednog osobnog automobila u vlasništvu treće osobe koji je bio parkiran u blizini. 
Nakon ispitivanja okrivljenika, državno je odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i obojici okrivljenika odredio istražni zatvor po predloženoj zakonskoj osnovi.