Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 19-godišnjaka zbog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (2001.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva iz članka 110. Kaznenog zakona. (24. 3. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je 19-godišnji okrivljenik 7. ožujka 2020. u Zagrebu, u nakani da ga usmrti, mobitelom kontaktirao oštećenika i pozvao ga da dođe na nasip lijeve strane rijeke Save, što je ovaj i učinio, te su se sastali između 19,00 i 20,00 na dogovorenom mjestu.  Okrivljenik i oštećenik se poznaju od ranije, a upoznao ih je zajednički prijatelj. Potom su se oštećenik i okrivljenik spustili po nasipu do lijeve obale rijeke Save i nastavili razgovarati te je došlo do verbalnog sukoba i naguravanja, a potom i fizičkog sukoba tijekom kojeg je okrivljenik, osnovano se sumnja, usmrtio oštećenika nakon čega je njegovo mrtvo tijelo kako ne bi bilo otkriveno, bacio u rijeku Savu, zajedno sa torbicom u kojoj su bili oštećenikovi osobni dokumenti i svežanj ključeva. Osnovano se sumnja da je sa sobom uzeo oštećenikov mobitel koji je naknadno odbacio u rijeku Dravu u Osijeku, a potom se pješice udaljio s mjesta događaja kroz naselje i sa svog mobitela zatražio taksi prijevoz do Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu i 8. ožujka 2020. ušao na prvi vlak za Osijek.
Nakon što je dežurni državni odvjetnik proveo dokaznu radnju prvog ispitivanja okrivljenika, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor na temelju članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.