Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Postupanje po prijavi protiv odgovornih osoba jedne političke stranke

Povodom kaznene prijave podnesene protiv tri odgovorne osobe jedne političke stranke Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o odbačaju kaznene prijave u odnosu na dio kaznene prijave koji se odnosi na sumnju na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, jer nije utvrđena osnovana sumnja da bi odgovorne osobe počinile prijavljeno kazneno djelo. (30. 10. 2019.)
Podsjetimo, u kaznenoj prijavi ukazivalo se na sumnju da bi odgovorne osobe stranke počinile navedeno kazneno djelo na način da bi tijekom 2015. godine nakon što su kao politička stranka osvojili jedan mandat u Hrvatskom saboru, temeljem čega su ostvarili pravo na novčani iznos koji pripada stranci po svakom osvojenom mandatu u Hrvatskom saboru, samostalno, bez ostalih članova stranke, upravljali dobivenim novcem, a čime su, prema navodima iz prijave, za sebe ostvarili nepripadnu materijalnu dobit, na štetu te stranke.
U odnosu na dio kaznene prijave u kojem se navodi da postoji osnov sumnje da bi prijavljene osobe počinile kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja iz članka 281. Kaznenog zakona, vezano uz prijavu promjene Statuta i članova upravnog tijela stranke nadležnom tijelu, u tijeku je istraživanje protiv jedne od odgovornih osoba (1985.) po nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.