Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv šestero okrivljenika zbog računalne prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv šest osoba, i to protiv dvojice hrvatskih državljana (1993. i 1982.) te protiv četvero državljana Bosne i Hercegovine (1983., 1991., 1989. i 1981.) zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare iz čl. 271. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (13. 12. 2013.)
Okrivljenicima se optužnicom stavlja na teret da su od srpnja 2013. do rujna 2013. godine u Zagrebu i Slavonskom Brodu smislili i dogovorili način računalnog prebacivanja novčanih sredstava s računa jednog trgovačkog društva na njihove tekuće račune, te su u tu svrhu u većem broju banaka otvorili tekuće račune na svoje ime, nakon čega su koristeći se aplikacijom internet bankarstva i instalacijom novog računalnog programa preuzeli nadzor nad računalom ovlaštene osobe u jednoj banci te su dobili pristup elektronskim podacima o korisniku aplikacije i njegovim ovlaštenja kao i pinu kojim se pristupa internet bankarstvu. Tereti ih se da su potom obavili devetnaest novčanih transakcija čime su s računa tog trgovačkog društva prebacili novčana sredstva na svoje račune, a novac su potom podizali u zajedničku korist. Na opisani način su oštetili trgovačko društvo za iznos od ukupno 1,796.050,00 kuna.  
Budući da se prvookrivljenik i drugookrivljenica nalaze u istražnom zatvoru, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je protiv njih predložilo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na druge supočinitelje ovog kaznenog djela kao i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok je u odnosu na ostale okrivljenike predloženo suđenje u odsutnosti jer se nalaze u bijegu te je također predložen istražni zatvor kako zbog činjenice da su u bijegu tako i zbog opasnosti od utjecaja na supočinitelje ovog kaznenog djela kao i zbog mogućnosti od ponavljanja ovakve vrste kaznenih djela.