Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv 53-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1961.) zbog počinjenja kaznenih djela prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 2. Kaznenog zakona, kaznenog djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ-a i kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ-a. (14. 11. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik oko 10,30 sati 10. studenog 2014. u Zagrebu; na prvom katu stambene zgrade u Preradovićevoj u kojem se nalazio zajedno sa suprugom i maloljetnom kćeri; tijekom postupanja sudskog ovršitelja uz asistenciju policijskih službenika, a kako bi ih spriječio u njihovom postupanju, uzeo automatsku pušku koju je držao u stanu, te rekao da svi izađu van i zatim iz puške ispalio četiri hica prema stropu. Policijski službenici i sudski ovršitelj su u strahu pobjegli u hodnik zgrade, a okrivljenik je zatvorio i zaključao vrata stana u kojem je ostao zajedno sa suprugom i kćeri sve do dolaska pregovarača Policijske uprave zagrebačke kada je pristao odložiti oružje i policijskim službenicima omogućiti ulazak u stan.
Ovo državno odvjetništvo je sucu istrage predložilo određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. stavak  1. točka 3. ZKP-a), a koji je sudac istrage i prihvatio te odredio istražni zatvor protiv okrivljenika po traženoj zakonskoj osnovi.