Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog više kaznenih djela protiv osobne i spolne slobode

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1995., 1970. i 1967.) i to protiv prvookrivljenika zbog kaznenog djela teško kazneno djelo protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 2. u svezi čl. 154. st. 1. točka 2. i u svezi čl. 153. st. 1. Kaznenog zakona; protiv prvookrivljenika, drugookrivljenika i trećeokrivljenice zbog kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode iz čl. 136. st. 3. KZ-a i protiv prvookrivljenika zbog dva kaznena djela prijetnje iz čl. 139. st. 4. KZ-a, a protiv drugookrivljenika i zbog jednog kaznenog djela prijetnje iz čl. 139. st. 4. KZ-a. (15. 12. 2014.)

Troje okrivljenih se optužnicom tereti da su od svibnja 2014. do 9. kolovoza 2014. u obiteljskoj kući u Zagrebu, protupravno oduzeli slobodu oštećenoj (1997.) znajući da se radi o djetetu mlađem od 18 godina. Tereti ih se da su joj ograničavali kretanje i kontakte s roditeljima, prisiljavali je na težak fizički rad pritom je učestalo verbalno i fizički napadali, koristeći pritom i revolver. Opisano postupanje je kod oštećene izazvalo osjećaj straha i nesigurnosti za vlastiti život, a čime je ona na dulje vrijeme stavljena u težak položaj. Ujedno, prvookrivljenika se tereti da je neutvrđenog dana u srpnju 2014. godine, na istoj lokaciji, uporabom sile s oštećenicom imao spolni odnos iako je znao da je trudna.
Prvu dvojicu okrivljenika se tereti i da su 8. kolovoza 2014., na istoj lokaciji; kad su oštećenicu došle vidjeti njena majka, sestra i ujna; drugookrivljenik ih je dočekao s bičem u ruci kojim je pokušao udariti sestru no nije uspio, nakon čega je zaprijetio majci da će joj ubiti muža i sinove te ih poslati joj doma u paketu. Majka oštećenice je, u strahu za sebe i svoju obitelj, zajedno sa kćeri i ujnom, napustila okrivljenikovu obiteljsku kuću.
Protiv troje okrivljenika, koji se nalaze u istražnom zatvoru, je predloženo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.