Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 57-godišnjakinje zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatske državljanke (1960.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 2. Kaznenog zakona. (28. 2. 2017.)

Okrivljenicu se tereti da je od 9. prosinca 2013. do 7. kolovoza 2014. kao voditeljica poslovnice jedne banke u Zagrebu, ovlaštena između ostalog unositi u bankovni elektronički sustav matične podatke klijenata i kreirati punomoći po računima građana navedene banke, kao i za obavljanje gotovinskih i bezgotovinskih transakcija, iskoristila ova ovlaštenja u namjeri da si pribavi materijalnu dobit. Tereti ju se da je 9. prosinca 2013. po deviznom računu jedne klijentice i 6. kolovoza 2014. po deviznom računu druge klijentice promijenila matične podatke klijenata na način da je u bankovni elektronički sustav (aplikaciju za račun) koji glasi na prvu klijenticu unijela podatak da je vlasnik računa njen pokojni otac, a za račun koji glasi na drugu klijenticu unijela podatak da je vlasnik računa njezin brat koji o tome nije imao nikakvih saznanja. Tereti ju se da je u aplikaciji kreirala punomoći za raspolaganje sredstvima po navedenim računima, iako stvarnu punomoć za raspolaganje novčanim sredstvima po navedenim računima nije imala, nakon čega je na temelju tako promijenjenih matičnih podataka i kreiranih punomoći djelatnicama banke u više navrata davala naloge za provođenje novčanih transakcija isplate sa prvog računa (ukupno 87.455,00 kuna) i naloge za provođenje transakcija isplate i internog prijenosa novčanih sredstava s drugog računa (ukupno 28.773,00 kuna), a što su djelatnice banke i činile te joj isplatile navedeni novac.
Na opisani način okrivljenica si je pribavila nepripadnu korist u ukupnom iznosu od 116.228,00 kuna oštetivši za isti iznos banku.