Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Najava žalbe na oslobađajuću presudu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavljuje da će odmah po primitku pisanog otpravka danas objavljene presude Županijskog suda u Zagrebu; kojom  su okrivljeni F. D. i B. K. oslobođeni optužbe za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ-a RH, počinjeno 25. kolovoza 1995. u selu Grubori; uložiti žalbu. (6. 6. 2014.)

Županijsko državno odvjetništvo smatra da je tijekom postupka prikupljeno dovoljno dokaza da su 25. kolovoza 1995.; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija, a tijekom akcije pretrage terena pod nazivom "Oluja obruč"; nakon što su grupe pod zapovjedništvom prvookrivljenog i drugookrivljenog ušle u zaselak Grubori, prvookrivljenik osobno i njemu podređeni trećeokrivljenik te drugi za sada neutvrđeni pripadnici njegove grupe iz vatrenog oružja pucali u civile i palili kuće. Tereti ih se da nisu poduzeli nikakve dužne radnje da pripadnike svoje grupe spriječe u tome pri čemu je usmrćeno šest civila, a u zaselku Grubori je zapaljena većina stambenih i gospodarskih objekata.
Ovo državno odvjetništvo ocjenjuje kako je tijekom postupka nesumnjivo dokazano da su upravo dvojica okrivljenika zapovjedno odgovorni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te da sud neosnovano nije ocijenio vjerodostojnim iskaze dvojice svjedoka čiji iskazi predstavljaju kvalitetne personalne dokaze o krivnji i kaznenoj odgovornosti obojice okrivljenika za ovo teško kazneno djelo.