Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika zbog pokušaja iznude

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 26. listopada podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana (1972. i 1984.) zbog počinjenja kaznenog djela iznude u pokušaju iz članka 243. stavka 1. i 2. u vezi s člankom 34. Kaznenog zakona. (9. 11. 2018.)
Optužnicom se okrivljenike tereti da su točno neutvrđenog dana tijekom 2017. godine u Zagrebu; zajedno i po prethodnom dogovoru u nakani da se značajno nepripadno materijalno okoriste; prethodno drugookrivljenica kao zaposlenica trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu, u kojem je radila kao voditeljica,  pribavila poslovnu dokumentaciju društva, znajući da iz te dokumentacije proizlaze nepravilnosti u poslovanju trgovačkog društva umanjivanjem porezne obveze tog trgovačkog društva.
Koristeći takva saznanja i znajući da dokumentacija kompromitira poslovanje trgovačkog društva, okrivljenici su zatražili od osnivača tog trgovačkog društva da im preda novčani iznos od 300.000,00 eura, ili će u protivnom "dokumentaciju dostaviti državnom odvjetniku, a njegovo trgovačko društvo i obitelj uništiti, te njega strpati u zatvor". Okrivljenici nisu uspjeli u svojoj namjeri pribavljanja nepripadne koristi s obzirom da je oštećenik u strahu podnio kaznenu prijavu protiv okrivljenika.