Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 44-godišnjak i doneseno rješenje o provođenju istrage te određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je hrvatskog državljanina (1973.) i donijelo rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo sprječavanja dokazivanja iz članka 306. stavak 1. Kaznenog zakona. (13. 7. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik u jutarnjim satima 1. lipnja 2017. u Zagrebu; u cilju da osujeti provođenje dokazne radnje prepoznavanja osumnjičenika po svjedocima u kaznenom predmetu općinskog državnog odvjetništva protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenih djela prijevara i krivotvorenja isprava, a koje je po nalogu zamjenika državnog odvjetnika povjerena policijskom istražitelju te zakazana za dan 1. lipnja 2017. u službenim policijskim prostorijama; radi zastrašivanja navedenih svjedoka putem aplikacije Viber poslao dvije poruke prijetećeg sadržaja. Navedene poruke su vezane uz provođenje zakazanih dokaznih radnji prepoznavanja osumnjičenika kako bi ih naveo da ne prepoznaju, a one su kod njih izazvale strah za njihov život i život članova njihovih obitelji.

Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega (čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP-a), opasnosti od utjecaja na svjedoke (čl. 123. st. 1. toč. 2. ZKP-a) i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 2. ZKP-a). Sudac istrage odredio je istražni zatvor po čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. (po toč. 2. djelomično), a odbijeno je određivanje istražnog zatvora po čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP-a.