Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 68-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv državljanina Republike Srbije i Republike Bosne i Hercegovine (1950.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (14. 11. 2018.)

Okrivljenika se tereti da je od sredine lipnja pa do 16. rujna 1992. tijekom oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine, u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke, kao kapetan I. klase vojske Republike Srpske i vođa operativnog tima organa bezbjednosti zaduženog, između ostalog, i za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika, prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a, kao i trojice zarobljenih pripadnika HOS-a, u više navrata unaprijed zapovjedio podređenim pripadnicima vojske Republike Srpske da za vrijeme ispitivanja ili nakon njega tjelesno zlostavljaju, tuku i ozljeđuju navedene zarobljenike. Okrivljenika se tereti i da je osobno tjelesno zlostavljao i tukao jednog od navedenih pripadnika HOS-a. Njemu podređeni pripadnici vojske Republike Srpske su, po okrivljenikovim prethodno izdanim zapovijedima, od sredine lipnja pa do kraja srpnja 1992. godine, prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti, u više navrata palicama pretukli navedenu dvojicu pripadnika HVO-a, te u razdoblju od 8. do 16. rujna 1992., prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti, udarcima rukama, nogama i palicama pretukli navedenu dvojicu pripadnika HOS-a. Trećeg pripadnika HOS-a su, okrivljeniku podređeni pripadnici vojske Republike Srpske po okrivljenikovim prethodno izdanim zapovijedima, prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti u više navrata udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu te mu gurali palicu u anus. Okrivljenika se tereti i da je osobno, prilikom ispitivanja trećeg pripadnika HOS-a, udarao ga drškom pištolja po glavi, metalnom stolicom po leđima te mu čupao nokte, a jednom prilikom udarao ga čekićem po šaci desne ruke dok su mu pripadnici vojske Republike Srpske držali tu ruku govoreći da to radi kako ovaj više nikad ne bi mogao na nekoga pucati.
U optužnici je predloženo da se okrivljeniku, koji se nalazi u istražnom zatvoru u Zagrebu, produlji istražni zatvor temeljem istih zakonskih osnova po kojima je i određen odnosno zbog opasnosti od bijega i zbog teških okolnosti djela.