Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitana 20-godišnjakinja zbog kaznenih djela prostitucije

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je dokaznu radnju ispitivanja hrvatske državljanke (1999) zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje nekoliko kaznenih djela prostitucije iz članka 157. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona. (15. 5. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenica od ožujka 2019. pa do 13. svibnja 2019. u Zagrebu, radi stjecanja nepripadne materijalne dobiti, stupila u kontakt s više ženskih osoba i s njima dogovarala način pronalaska klijenata kojima će pružati seksualne usluge uz novčanu naknadu. Okrivljenica je, osnovano se sumnja, u tu svrhu putem internetskih portala i drugih sredstava javnog informiranja objavljivala oglase u kojima je tražila ženske osobe za pružanje masaže, a potom ih je u osobnom kontaktu uputila da se radi o pružanju seksualnih usluga uz novčanu naknadu pod navođenjem običnih i erotskih masaža za različite novčane iznose. Za kontakte s klijentima u oglasima je navodila razne telefonske brojeve te su se angažirane žene javljale na telefone i zainteresiranim muškim osobama pružale seksualne usluge u unajmljenom stanu u Zagrebu, gdje je kao centar za ljepotu poslovalo trgovačko društvo u vlasništvu okrivljenice. Zaradu od pruženih seksualnih usluga angažirane ženske osobe dijelile su zajedno s okrivljenicom.
Nakon ispitivanja okrivljenice, sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog  za određivanjem istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, kao i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage nije prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva te je okrivljenicu pustio da se brani sa slobode.