Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv četvorice okrivljenika zbog razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana (1970., 1960., 1977. i 1984.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona. (11. 6. 2014.)
Okrivljenike se tereti da su oko 13,00 sati 30. kolovoza 2013. u Zaprešiću dogovorili počinjenje razbojništva na štetu trgovačkog društva iz Zaprešića na način da je četvrtookrivljenik, radeći u zaštitarskom društvu, bio dobro upoznat sa vremenom i načinom prijevoza sredstava raznih trgovačkih društava vozilima tog zaštitarskog društva, pa tako i vremenom preuzimanja utrška trgovačkog društva od zaštitara te je tu informaciju prenio ostalim okrivljenicima.
Sukladno dogovoru, drugookrivljenik je za počinjenje djela nabavio teretno vozilo (kombi) te su se tim vozilom prvookrivljenik, drugookrivljenik i trećeokrivljenik dovezli do ulaza u krug trgovačkog društva u Zaprešiću a potom prepriječili kombijem put automobilu zaštitarskog društva kojim su dvojica zaštitara zaštitarskog društva (jedan od njih je bio četvrtookrivljenik) prenosili utržak društva iz sjedišta. 
Dok je drugookrivljenik kao vozač, ostao u kombiju, prvookrivljenik i trećeokrivljenik su, maskirani motorističkim kacigama i naoružani pištoljima, iskočili iz vozila i uperili pištolje prema zaštitarima. Kad je zaštitar također uperio pištolje u njih, povikali su "baci pištolj, baci pištolj", što je ovaj i učinio i podigao ruke u zrak, nakon čega su im oduzeli službene pištolje i službene mobitele, a potom iz automobila oduzeli i novac (utržak) koji se nalazio na stražnjem sjedalu u dva sigurnosna spremnika u ukupnom iznosu od 636.466,50 kuna. Ujedno, oduzeli su i ključeve sigurnosnih spremnika za novac te ključeve od osobnog automobila zaštitarske tvrtke nakon čega su pobjegli kombijem.