Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru
Ispitan 26-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru je provelo dokaznu radnju ispitivanja hrvatskog državljanina (1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iznude iz članka 243. stavak 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela sprječavanja dokazivanja iz članka 306. stavak 1. KZ-a. (5. 11. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da je 26-godišnjak od ljeta 2012. do ljeta 2014. godine u Zlataru i Velikoj Veterničkoj; u nakani da se nepripadno materijalno okoristi; znajući da je oštećenik sezonski zaposlen na moru i da zarađuje, nazivao ga putem telefona i tražio da mu pošalje novac prijeteći mu fizičkim ozljeđivanjem te mu spominjući članove obitelji. Oštećenik je u strahu za vlastiti život i sigurnost kao i sigurnost svoje obitelji u navedenom razdoblju u više navrata poslao na tekući račun osumnjičenikove djevojke određene novčane iznose. Tijekom 2013. godine osumnjičenik je, znajući da oštećenik diže kredit, zatražio da mu preda iznos od 15.000,00 kuna što je ovaj u strahu i učinio. Na opisani način je, osnovano se sumnja, pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 44.000,00 kuna na štetu oštećenika.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da je u poslijepodnevnim satima 15. siječnja 2015. došao u obiteljsku kuću istog oštećenika te u vidno uznemirenom stanju i bez ikakvog povoda počeo vikati i fizički nasrtati na njega. Osumnjičenik je govorio kako je u šumi imao sukob s trojicom njemu poznatih muškaraca te je oštećeniku pokazao snimak tog događaja snimljen mobilnim telefonom. Kada je oštećenik vidio snimku i muškarce kako potrbuške leže u blatu dok oko njih trči i laje osumnjičenikov pas, a sam osumnjičenik na njih viče i gazi ih nogama, u strahu od njega je pristao dati lažni iskaz kojim bi ga ekskulpirao od kaznene odgovornosti. Nastavno, 5. veljače 2015. je u prostorijama nadležnog državnog odvjetništva, iako upozoren na posljedice davanja lažnog iskaza, neistinito naveo da je bio prisutan opisanom događaju u šumi te da osumnjičenik nije nikoga napao. Osnovano se sumnja da je osumnjičenik do početka srpnja 2015. godine višekratno prijetio da će ga razbiti ako promijeni takav iskaz te da će vidjeti što će se dogoditi s članovima njegove obitelji ukoliko promijeni iskaz.
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu je podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage u cijelosti prihvatio i odredio istražni zatvor.