Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru
Podignuta optužnica protiv 26-godišnjaka zbog iznude i sprječavanja dokazivanja

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1989.) zbog počinjenja kaznenog djela iznude iz članka 243. stavak 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela sprječavanja dokazivanja iz članka 306. stavak 1. KZ-a. (3. 12. 2015.)

Okrivljenika se tereti da je od ljeta 2012. do 21. listopada 2015. godine u Zlataru i Velikoj Veterničkoj; znajući da je oštećenik (1991.) zaposlen i da zarađuje; nazivao ga putem telefona i tražio da mu pošalje novac govoreći mu da će ga u protivnom "masakrirati, iščupati mu grkljan, iščupati mu oči", da će otići u kuću k članici njegove obitelji, pa "da će vidjeti što će s njom biti", zbog čega mu je oštećenik; u strahu za vlastiti život i sigurnost kao i sigurnost te članice obitelji; od ljeta 2012. do kraja 2014. godine u najmanje tri navrata isplatio na ruke najmanje šest tisuća kuna.
Nakon što je oštećenik tijekom 2013. godine podigao kredit za svoje vlastite potrebe, okrivljenika se tereti da je zatražio od oštećenika 15.000,00 kuna koje mu je oštećenik; u strahu zbog okrivljenikovih prijetnji; predao u gotovini, a u vremenu od 19. lipnja 2013. do 2. prosinca 2014., na zahtjev okrivljenika, i nadalje u strahu zbog njegovih prijetnji, uplatio je na tekući račun okrivljenikove djevojke iznos od 28.900,00 kuna.

Ujedno, okrivljenika se tereti da je tijekom 2015. godine u dva navrata neistinito naznačio da je oštećenik kao vozač upravljao njegovim osobnim vozilom i počinio prometne prekršaje, pa su nalozi za plaćanje u ukupnom iznosu od 800,00 kuna teretili oštećenika, a koji je te naloge, u strahu od okrivljenika, i podmirio, unatoč tome što nije vozio okrivljenikovo vozilo.
Na opisane načine, okrivljenik si je pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 50.700,00 kuna.  

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 15. siječnja 2015. u Zlataru došao u obiteljsku kuću oštećenika u vidno uznemirenom stanju, te bez ikakvog povoda počeo vikati i fizički nasrtati na njega, rekavši mu da se prethodno, istog dana, u šumi sukobio s trojicom muških, njemu poznatih osoba i pokazao mu događaj koji je snimio svojim mobitelom. Na snimci je oštećenik vidio kako navedene muške osobe u šumi potrbuške leže u blatu, oko njih trči i laje okrivljenikov pas, a okrivljenik na njih viče i gazi ih nogama, nakon čega je okrivljenik zatražio od oštećenika da lažno svjedoči u njegovu korist, a na što je ovaj, u strahu za svoju sigurnost, pristao. Slijedom navedenog, oštećenik je 5. veljače 2015. u prostorijama nadležnog državnog odvjetništva; iako upozoren na posljedice davanja lažnog iskaza; u strahu od okrivljenika, neistinito naveo da je bio prisutan tom događaju u šumi te da okrivljenik nije nikoga napao.
Nakon što je 27. veljače 2015. nadležno državno odvjetništvo podiglo protiv okrivljenika optužnicu zbog opisanog događaja, okrivljenik je nastavio prijetiti oštećeniku kako bi ga prisilio da i nadalje svjedoči u njegovu korist te mu je tako višekratno, sve do travnja 2015. godine, govorio "da će ga razbiti ukoliko promijeni svoj iskaz" te "da će vidjeti što će se u tom slučaju dogoditi s članovima njegove obitelji".

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru u optužnici je predložilo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela što je vijeće Općinskog suda u Zlataru prihvatilo i produljilo istražni zatvor temeljem tražene osnove.