Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru
Podnijet istražni zahtjev protiv pet osoba zbog zlouporabe opojnih droga

Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru podnijelo je istražni zahtjev protiv petorice hrvatskih državljana (1986., 1986., 1965., 1963. i 1986.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe opojnih droga iz čl. 173. st. 2. i  dr. Kaznenog zakona. (22. 7. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da su dvojica 24-godišnjaka, svaki na adresi svog prebivališta odnosno boravišta prvi na području Zagreba i Zaboka, a drugi na području Krapinskih Toplica, od početka proljeća pa do uhićenja, u za to prethodno posebno napravljenoj laboratorijskoj opremi proizvodili opojnu drogu marihuanu odnosno da su posadili sjemenke konoplje, zalijevali i prihranjivali niknule biljke te ih ubirali i spremali. Kod prvoosumnjičenika su pronađene ukupno 22 stabljike te lišće konoplje težine 45,2 grama, dok je kod drugoosumnjičenika pronađeno 101,4 grama lišća konoplje.
Osnovano se sumnja da je nedostupni trećeosumnjičenik za prvoosumnjičenika izrađivao i prerađivao opremu za uzgoj opojne droge marihuana, dok se četvrtoosumnjičenika i petoosumnjičenika sumnjiči da su pomagali prvoosumnjičenom 24-godišnjaku u opisanoj proizvodnji.
Nakon što su po policijskim službenicima prepraćeni i ispitani pred istražnim sucem Županijskog suda u Zagrebu, četvoro je osumnjičenika zadržano temeljem čl. 102. st. 1. tč. 2. ZKP-a odnosno zbog opasnosti od međusobnog usklađivanja obrana, a državno je odvjetništvo podnijelo istražni zahtjev s prijedlogom za određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika temeljem čl. 102. st. 1. tč. 2. ZKP-a te protiv dvojice 24-godišnjaka i temeljem čl. 102. st. 3. ZKP-a (opasnost od ponavljanja djela) i protiv trećeosumnjičenika koji je trenutno u bijegu temeljem čl. 102. st. 1. tč. 1. ZKP-a.