Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv petorice okrivljenika zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv petorice državljana Republike Srbije (1946., 1949., 1946., 1947. i 1954.) zbog počinjenja kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (25. 7. 2019.)

Prvookrivljeniku, drugookrivljeniku, četvrtookrivljeniku i petookrivljeniku se stavlja na teret da su 1. svibnja 1995. na privremeno okupiranom području Petrinje; prvookrivljenik kao zapovjednik Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine, drugookrivljenik kao zapovjednik 39. banijskog Korpusa tzv. Srpske vojske Krajine, četvrtookrivljenik kao zapovjednik 31. petrinjske brigade u sklopu navedenog Korpusa; u svibnju i kolovozu 1995. godine te petookrivljenik kao zapovjednik Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine; iako svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima;, naredili svojim podređenima da ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 mm na šire područje grada Siska. Podređeni vojnici učinili su po zapovijedi uslijed čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini kojih nije bilo legitimnih vojnih ciljeva te su smrtno stradale četiri civilne osobe, a ranjeno je pet osoba.

Trećeokrivljenika, četvrtookrivljenika i petookrivljenika tereti se da su 4. kolovoza 1995. na privremeno okupiranom području Petrinje, trećeokrivljenik kao zapovjednik 39. banijskog Korpusa  tzv. Srpske vojske Krajine, četvrtookrivljenik kao zapovjednik 31. petrinjske brigade u sklopu navedenog Korpusa, u svibnju i kolovozu 1995. godine te petookrivljenik kao zapovjednik Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine; iako svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima; naredili svojim podređenima da ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 mm na šire područje grada Siska. Podređeni vojnici učinili su po zapovijedi uslijed čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini kojih nije bilo legitimnih vojnih ciljeva te je smrtno stradala jedna civilna osobe, a ranjene su četiri osobe te je oštećeno nekoliko obiteljskih kuća.

Trećeokrivljenika se tereti i da je 4. kolovoza 1995., iako svjestan da je prema odredbama međunarodnog prava uporaba improviziranih raketnih lansera zabranjena za korištenje u naseljenim mjestima, naredio svojim podređenima da na grad Sisak izvrše paljbu improviziranim raketnim lanserom u sklopu 39. korpusa, nakon čega su njegovu zapovijed podređeni pripadnici postrojbe izvršili, pri čemu je jedna ispaljena raketa pogodila obiteljsku kuću u kojoj su poginule tri civilne osobe, a jedna je osoba je ranjena, dok je kuća u potpunosti uništena.

U optužnici je predloženo da se protiv svih okrivljenika odredi istražni zatvor zbog neometanog odvijanja postupka za kaznena djela kod kojih su okolnosti počinjenja posebno teške (čl. 123. st. 1. toč. 4. Zakona o kaznenom postupku), dok je u odnosu na petookrivljenika predloženo da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od bijega budući da mu boravište nije poznato (čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP-a) te je u odnosu na istog okrivljenika predloženo da mu se sudi u odsutnosti.
Rješenjem je istraga obustavljena protiv dvojice okrivljenika (u priopćenju objavljenom 4. siječnja 2018. naveden kao drugookrivljenik i šestookrivljenik koji je sada petookrivljenik), a za koje je rješenjem o provođenju istrage postojala osnova sumnje da su kazneno djelo počinili 10. rujna 1993., jer je provedenom istragom utvrđeno kako opisano postupanje koje je okrivljenicima stavljeno na teret nije kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti.